Telewizja przemysłowa CCTV w gastronomii

Monitoring CCTV w gastronomii daje znacznie większe poczucie bezpieczeństwa, pozwala weryfikować czy wszystko przebiega poprawnie w lokalu, bez konieczności przebywania w nim stale, w sposób fizyczny. Tego typu podejście pozwala właścicielowi, managerowi na większe angażowanie się w inne kwestie, np.: marketingowe i pozyskania nowych nisz rynkowych niż wyłącznie w kwestie stałego dozoru lokalu gastronomicznego.

Pamiętajmy przy tym, że kluczem do powodzenia i pełnienia swojej roli jest odpowiedni  projekt telewizji przemysłowej w gastronomii, właściwie zlokalizowana i zamontowana, zapewni jednoczesny komfort pracodawcy, pracownikom i klienteli.

Jaka telewizja przemysłowa CCTV sprawdza się w gastronomii?

Rozpoczynają weryfikację składowych telewizji przemysłowej w branży gasronomicznej, należy wybrać odpowiednie kamery. Mogą to być kamery analogowe, SDI lub obecnie najnowocześniejsze, czyli IP. Rekomendowane są te z ostatniej grupy, bowiem kamery IP to inteligentne systemy monitoringu, pracujące w środowisku sieciowym przewodowym LAN lub bezprzewodowym poprzez moduł Wi-Fi.

W przypadku gastronomii najczęściej wybiera się kamery tubowe i kopułkowe. Te pierwsze zwykle montowane są na zewnątrz obiektów restauracyjno-hotelowych, w celu nadzoru zewnętrznej części obiektu. Są to kamery o podniesionym standardzie odporności na mechaniczne uszkodzenia (np.: wandalizm) oraz warunki pogodowe. Kamery te poza rzeczywistą rejestracją zdarzeń, niwelują skutecznie wszelkie zamiary i próby podjęcia aktów kradzieży czy wandalizmu. Ich działanie jest wprost odstraszające potencjalnych napastników.

Najczęściej wykorzystuje się kamery z systemem IR, tzw. promiennikiem, który umożliwia rejestrowanie obrazu nawet w zupełnej ciemności, najczęściej na odległości od 30 do 60m.

Wewnątrz obiektów gastronomicznych wykorzystuje się kamery kopułkowe, które zdecydowanie lepiej wpisują się w wystrój, design lokalu. Są mniej widoczne, przez co nie działają deprymująco, onieśmielająco na użytkowników lokalu. Jednocześnie monitoring daje poczucie bezpieczeństwa i wystarczającej ochrony. Jest to również skuteczny element realizacji polityki ochrony przeciwpożarowej i nadzwyczajnej w sytuacjach kryzysowych.

Możliwe jest zasilanie kamer IP na dwa różne sposoby, którymi są tradycyjny zasilacz 12V wraz ze wtykiem DC oraz zasilanie z zastosowaniem switcha lub zasilacza PoE.

Główne zalety nowoczesnych telewizji przemysłowej w lokalach gastronomicznych to wysoka jakość obrazu, znaczna szczegółowość, szeroki zakres rozdzielczości i przesyłanie wielu informacji. Kamery IP w gastronomii to możliwość obserwacji obszaru w czasie „online” z każdego miejsca, z dostępem do internetu.

Główne cele monitoringu CCTV w gastronomii?

Dużym atutem jest możliwość połączenia monitoringu CCTV z systemem sprzedaży w gastronomii lub sklepie. Dzięki temu możliwe jest wykrywanie przypadków oszustw lub nieetycznego zachowania pracowników firmy. System taki sprawdza się np. w przypadku lokali gastronomicznych oferujących sprzedaż alkoholu.

Dodatkowo zabezpiecza to także pracowników, w sytuacjach, gdy ma miejsce zażalenie czy skarga klienteli. W ten sposób można zweryfikować rzeczywisty przebieg zdarzeń, np.:  precyzyjny wgląd w treść wystawianego paragonu.

Podsumowując, odpowiednio zaprojektowana telewizja przemysłowa CCTV w gastronomii to przede wszystkim:

  • podniesienie stanu bezpieczeństwa ludzi i obiektu
  • rejestracja obrazów z przestępstw, identyfikacja sprawcy; dowód w sprawie;
  • zwiększenie bezpieczeństwa pracowników i pracodawcy
  • zapobieganie kradzieży ze strony klientów oraz pracowników
  • dyscyplinowanie i przestrzeganie regulaminów i szczegółowych zasad obowiązujących w gastronomii;
  • funkcja rejestracji czasu pracy
  • zdalna kontrola przez internet lub sieć lokalną (całodobowa np. poprzez urządzenia mobilne).

Sprawdź także;

Przykłady produktów: